Lucas de springspin

Sinds een week heb ik er een nieuw huisdier bij. Ik noem hem Lucas, voluit: Lucas Paulus II.
Lucas II mag ook, want er is al een Lucas van hetzelfde soort.

Vanmorgen had ik zijn ‘hokje’ even geopend, voor de broodnodige zuurstof toevoer en natuurlijk om hem even goedemorgen te wensen. Hij zat nog wat te suffen tegen de gladde wand van zijn ‘tupperware’, in zijn zelfgesponnen hangmatje, dus liet ik hem verder met rust.
Na wat huishoudelijke taken, wierp ik daarnet een blik op zijn ‘tupperwarehuis’ en daar zat hij: bovenop de deksel. Hij zwaaide met zijn twee lange voorpoten in de lucht, alsof hij ‘hallo!’ wilde zeggen.
Blijkbaar had ik de deksel niet goed gesloten en was hij ontsnapt.
Ver is hij gelukkig niet gekomen en ook liet hij zich gemakkelijk weer in zijn huis manoeuvreren; Ik hield het dekseltje schuin en hij zakte aan een zijden draadje naar beneden.

Lucas is nog maar een itsybitsy spin, en ik heb nog net geen vergrootglas nodig. Er is nog niet veel aan. Toch heeft het wel iets spannends. Het voelt een beetje als het kijken naar een interactieve gruwelfilm, met af en toe een vertederend moment.
Interactief omdat Lucas moet eten. Zijn voedsel leeft, en ik moet dat voor hem regelen. Niet alleen omdat hij nog ‘te klein’ is, maar ook omdat hij natuurlijk in gevangenschap leeft.
Zijn voer staat bij mij op de eetkamertafel. Het is een beetje vies. Goor zelfs. Een beker met gaasdeksel, vol met een soort houtwol, drijvend in havermoutsmurrie. De rest is gevuld met flink uit de kluiten gewassen fruitvliegen. De vliegjes zijn net zo groot als Lucas. Tot nog toe heeft mijn springspin er nog maar 1 tot zich genomen; een schouwspel dat ik met een zeker afgrijzen, en toch ook een soort genoegen – wreedheid zit in ons allemaal – heb gadegeslagen. Het is een beetje dubbel. Ik heb maar 1 spin, maar wél 100 fruitvliegen. Om de dag vis ik met een pincet één onderdaan uit het fruitvliegenparadijs, om die met een zekere plechtigheid – en wat troostrijke woorden – over te leveren aan het jachtinstinct van Lucas.

Het was niet helemaal een bewuste keuze: Lucas de springspin, van het merk Phidippus Regius als huisdier.
Ik riep iets naar vriendlief, over hoe leuk ik het geanimeerde youtube filmpje van Lucas de springspin vond, en voor ik het wist had ik er één in huis.

Lucas wordt ongeveer zo groot als één vingerkoot. Ik kan me daar nu nog geen voorstelling van maken maar ik neem aan dat ik er vanzelf ‘in mee groei’.
Zijn voer helaas ook.
Straks zit mijn hele huis vol met reuze sprinkhanen, motten en bijen om Lucas in leven te houden.
Wie weet wat dat weer aan verhalen oplevert.
‘Es en het grote insectenboek; Griezelverhalen…’

Wijzer

Wijsheid komt met de jaren, zegt men. Met mijn verjaardag nog maar net achter de rug vraag ik me af of ik het afgelopen jaar door nieuwe wetenswaardigheden wijzer ben geworden?

Inzichten van het afgelopen jaar:

Dat het experiment ‘autoloos’ door het leven gaan is mislukt. Het is zwaar ruk om geen auto te hebben.
Dat mijn vage ‘zogenaamde’ overgangsklachten nog zo slecht niet zijn. Zeker in de winter. Slapen met het raam open bij -5 is heerlijk, en het bespaart in de gasrekening.
Dat diezelfde ‘overgangssymptomen’ mijn gewicht op peil houden, zonder dat ik als een ‘foie gras gans’ mijzelf noodgedwongen moet bijvoeren. Eindelijk pas ik in een normale confectiemaat.
Dat ‘au naturel’ door het leven gaan veel gedoe en geld bespaart.
Dat ik nog geen grijze haren heb.
Dat ik weer een auto wil.
Dat snor- en neushaar wél gewoon doorgroeit met een verlaagd testosterongehalte.
Dat beenhaar vermindert.
Dat méér dan twee glazen wijn géén optie meer is.
Dat méér dan drie bier óók geen optie meer is.
Dat schrijven geen invulling van mijn leven is.
Dat chips verdomde lekker is. (Ik at nooit chips)
Dat de symptomen van de overgang gewoon een hernieuwde kans is op pubergedrag; dat heb ik toen het ‘mocht en kon’ overgeslagen.
Dat ik weer een auto wil.
Dat in een klein dorp wonen zo zijn voordelen heeft. ‘Ons kent Ons’.
Dat in een klein dorp wonen zo zijn nadelen heeft. Zeker zonder auto. ‘Ons kent Ons…’.
Dat het schrijverschap ambiëren de domste carrièrekeus is die je kunt maken. Zeker als je weer een auto wilt…
Dat het kennen van mijn beperkingen behoorlijk beperkend werkt. Maar dat je het niet kunt ontkennen. Dat dus.
Dat Netflix zeer verslavend is.
Dat ik gevoelig ben voor de ‘bingewatchverslaving’.
Dat ik continue discrepanties, ‘foutjes’, en niet kloppende feiten spot in alles wat ik kijk.
Dat elke regisseur, of film/seriemaker mij in dienst zou kunnen nemen als detailleur. Een gat in de markt.
Dat detailleur als vak/beroep niet bestaat.
Dat ik dat vak in het leven kan roepen.
Dat ik wéér een auto wil.
Dat werken aan drie manuscripten géén goed plan is.
Dat één meer dan genoeg is.

Best veel.
Wijzer wil ik het niet noemen.

De ‘uitvinding van de Stem’

De inspiratie voor de Stem is mede ontstaan door twee van mijn favoriete films: ‘The Invention of Lying’, een Amerikaanse film uit 2009, geschreven en geregisseerd door Ricky Gervais en Matthew Robinson en de Yes Man uit 2008, gebaseerd op een autobigrafisch boek van Danny Wallace.
De reden dat ik vooral de uitvinding van de leugen zo geniaal vind, is dat het één individu in staat stelt iets te veranderen; dat een kleine verschuiving in perceptie veel teweeg kan brengen voor hem/haarzelf én dat die verandering ook nog eens impact heeft op de directe omgeving.

Mijn overtuiging is dat elk mens in staat is tot verandering, mits je dat wil, en dat elke verandering invloed heeft op de mensen om je heen.
‘Zo ben ik nou eenmaal’ is prima als je tevreden bent met jezelf en je leven. Helaas werkt die overtuiging zeer belemmerend, als je het anders zou willen.
Als je blijft doen wat je doet, zal de uitkomst waarschijnlijk hetzelfde blijven. Als je niet tevreden bent met de uitkomst, zal je iets anders moeten ondernemen.

Het roer hoeft niet gelijk drastisch om. Een kleine verschuiving of verandering binnen je aangeleerde overtuigingen, kan genoeg zijn om veranderingen teweeg te brengen. Met dit gegeven ben ik gewoon gaan schrijven.
De Stem is een verhaal over bewustwording en verandering, maar is tegelijkertijd een subtiele thriller over de schone schijn van het zakenleven, machtsmisbruik, liefde en vriendschappen.
Het verhaal laat zien dat ‘verandering’ ook leuk kan zijn, grappig zelfs…

In de Stem speelt elk personage een belangrijke rol, die weer verweven is met die van een ander, en het verhaal laat zien dat de actie van de één ook daadwerkelijk invloed heeft op het leven van die ander.
Ook raakt mijn verhaal aan de visie: ‘Niets is wat het lijkt’ en ‘schijn bedriegt’.
Iedereen heeft namelijk zijn eigen drijfveren en de waarheid ligt ergens in het midden; als de waarheid al bestaat…

De Stem is een verhaal dat ik met veel plezier en passie heb geschreven, omdat het me persoonlijk raakt. Logisch. Anders had ik het niet geschreven.

Koud hè

Het koude winterweer heeft heel Nederland in zijn ijskoude klauwen en het is stil op straat. Alleen personen verkleed als Eskimo wagen zich naar buiten, en tussen de muts en hoog opgetrokken sjaal zijn enkel pijnlijk vertrokken gezichten zichtbaar; de ogen tot spleetjes geknepen tegen de snijdende wind.
Toch heeft dit winterse weer veel voordelen. Mits goed ingepakt, zowel buiten als binnen.

– Eindelijk kan ik alle winterse aankopen in één keer dragen. Sjaals, mutsen, handschoenen; ik heb een enorme collectie en sinds enkele dagen hoef ik niet te kiezen. Drie sjaals, één om gaten tussen jas en onderkleding op te vullen, één rond nek en één rond gezicht en hoofd. Oorwarmers over de muts, twee paar handschoenen, en ik draag mijn allerlelijkste laarzen, maar mooi wel de warmste.

– Bij de meeste vrouwen van boven de vijftig is de ‘interne’ thermostaat op hol; oftewel we hebben het altijd snoeiheet. Met dit weer is de continuele oververhitting een uitkomst. Mijn thermostaat – die van mijn huis dan – staat op 18,5 graden en het is heerlijk binnen. Boven staat er geen verwarming aan. Slapen onder twee dekbedden met nog net niet het raam open, is heerlijk toeven; geen uit bed hangende ledematen om af te koelen, geen nachtelijk ontwaken om alle dekens van me af te smijten om vervolgens tien minuten met wijdopen ogen af te liggen koelen. Nope. Ik slaap als een blok, negen uur achter elkaar en het is heerlijk. Ook het opstaan om in mijn blote kont te gaan plassen – geen toilet boven – omarm ik en de wandeling naar beneden voelt als een lekker verfrissend intermezzo voor ik weer onder de dekbedden kruip.

– Nou heb ik blijkbaar even ‘last’ van een soort bacteriële ontsteking in mijn kaak, maar nou had ik dus bedacht dat als ik buiten loop met wijdopen mond, de bacteriën vast wel het loodje leggen. Fikse kou legt namelijk alle minuscule organismen plat. Ze gaan niet dood maar ze bevriezen als het ware, waardoor ze zich niet kunnen vermenigvuldigen. Virussen, schimmels, en alle anderen zoïden houden niet van extreme kou.

– Verder schijnt dit weer perfect te zijn om af te vallen. Nou is het niet mijn prioriteit, maar ik wilde jullie deze info niet onthouden.
Door de kou – mits je naar buiten gaat – verbrandt je lichaam dubbel zo veel energie, dus kun je jezelf helemaal volproppen met allerlei heerlijkheden zonder noemenswaardige schade. Door diezelfde kaakontsteking kan ik niet goed eten, maar zit ik inmiddels wél aan mijn derde chocolademelk met slagroom. Boeien.

– Verder is het natuurlijk een goed excuus om lekker thuis te blijven; boeken lezen, flauwe columns schrijven, Netflixen of eigenlijk zo’n beetje alles wat je binnen kunt doen; geen boodschappen doen, restjes eten en dat allemaal zonder schuldgevoel. Het is gewoon veels té koud buiten.

Mochten jullie nog andere voordelen zien, dan hoor ik het graag.

Mijn Kerstgedachten

Ik kan er heel kort over zijn: Ik heb er geen zin in!

Dat de feestdagen in de maand december veel emoties losmaken is inmiddels wel bekend. Toch kunnen mij de Kerstgerelateerde emoties gestolen worden.

Als kind waren mijn verwachtingen van de feestmaand met lichtjes, heerlijke geuren die het huis vullen, de belofte van warmte, gezelligheid en verassingen nog ongeschonden maar als volwassene tekenen herinneringen deze beladen dagen.
De veel gebruikte mantra: Leef in het Nu, wordt steeds moeilijker te volbrengen als belangrijke dagen ook pijnlijke gevoelens met zich meebrengen.
Eén zo’n belangrijke dag is Kerstmis.

Tien jaar geleden werd Kerstmis in – toen nog – grote familiekring gevierd, en wierpen ik en de vader van mijn kinderen – al menig jaar een EX – ons op de organisatie van het feestelijke gebeuren. Mijn enthousiasme, het plezier in de voorbereidingen was nog authentiek en hebben hele mooie herinneringen gecreëerd.
Na de scheiding en door de jaren heen, ontstonden er steeds meer pijnlijke hiaten in de bezetting van de Kerstdis, tot het moment dat het grote Familiediner uiteindelijk ten grave werd gedragen.
Vreemd genoeg was dat tegen die tijd bijna een opluchting.

Voorgaande jaren heb ik het ‘geluk’ gehad de Kerstdagen te ontvluchten. Als single had ik de luxe om met een persoon naar keuze onder te duiken in een willekeurig oord, om daar op onorthodoxe wijze het Kerstgebeuren een nieuwe glans te geven.
Wég van de moeizame familieverstrengelingen, pijnlijke afwezigheden en discussies over wie, waar, wat en hoe.
Soms zelfs weg van een groot niets, omdat mijn kinderen ‘alweer’ met hun vader naar de Franse grootouders wensten te vertrekken.
Oftewel, ik ben Kerst ontleerd.

Toch is de mens een flexibel wezen, en mede mogelijk gemaakt door de commercie, in staat om zich over zekere teleurstellingen en pijnlijkheden heen te zetten.

Komende Kerst blijven mijn inmiddels uit de kluiten gewassen zoons op hun verzoek bij mij, zo ook mijn nieuwe partner – nog vrij pril – waardoor er een Kerst dreigt aan te komen waar alle nieuwe aanverwante familieleden (waaronder nieuwe…) ook zijn uitgenodigd.
Waar ik tien jaar geleden mijn hand niet voor omdraaide schiet ik nu – zo vlak na Sinterklaas – van in de vlekken.
Wat moet ik straks in vredesnaam met tien man in mijn huis?

Nu december in gang is gezet, dringt de gedachte zich op om mijn snor te drukken. Nou ben ik een ‘volwassen vrouw’ en besef ik dat ik dat niet kan maken.

Toch denk ik naarstig na over alternatieve manieren om de Kerstdagen te doorstaan, rekening houdend met het ‘nieuwe gezelschap’ waar ik rekening mee moet houden.
Ik heb namelijk geen zin in sjouwen met boodschappen voor een weeshuis, zweten in de keuken om naar recept culinaire gerechten te bereiden, en al helemaal niet in de stress die ontstaat door het iedereen naar de zin te willen maken.

Zoals vroeger wordt het niet meer dus mag het van mij helemaal anders.
Buiten een (hard)lopend buffet of tien blikken erwtensoep heb ik nog geen plan.

Tips en goed adviezen hoor ik graag via messenger of andere wegen.

Bedankt.

Crematieperikelen

Ik heb geen uitvaartverzekering.
Tot nog toe heb ik nooit de behoefte gevoeld me bezig te houden met mijn einde, aangezien ik voor mijn gevoel pas net begonnen ben met leven.
Verder vind ik het persoonlijk van de zotte, en vooral zeer deprimerend om vanaf ‘jonge leeftijd’ al bezig te zijn met de dood, en daar dan ook nog maandelijks een bedrag voor te moeten betalen, tot iemand mij er bewust van maakte dat mijn ‘nabestaanden’ zouden kunnen opdraaien voor de kosten van mijn dood.

Zo ging ik gisterenavond toch maar eens googlen of het wettelijk is toegestaan om bijvoorbeeld op een vlot in vlammen op te gaan en te water worden gelaten – zoals de Vikingen het deden – om vervolgens als as op te lossen in water en in een cyclus van verdamping en neerdaling voor eeuwig te blijven voortbestaan. Een beetje zoals Jezus.

Wat ook wel een fijn idee is: ergens naast een boom in een bos anoniem opgaan in de natuur en deel te worden van de begroeiing. Een mosje of zoiets.
Ik wilde weten in hoeverre ik met mijn wensen mijn ‘nabestaanden’ in een lastig parket zou kunnen brengen en of ik misschien toch moet gaan nadenken over het afsluiten van een overlijdensverzekering.

Ik stuitte op een site: Crematievoordeel.nl. Op de website staat in overzichtelijke stappen – doch in een wat goedkoop aandoende website lay-out – wat de minimale kosten zijn om ‘netjes’ je lichaam van deze aardbol te laten verwijderen. Niet zoals bij de Maffia natuurlijk, maar als je lichaam geen tekenen van leven meer vertoont. Het is vanuit hygiënisch oogpunt wenselijk om de resten op te ruimen.
Bij crematievoordeel.nl is het ‘opruimen en verpulveren van een menselijk lichaam’ al mogelijk voor 700 euro. Dan moet je het lichaam wél zelf vervoeren natuurlijk. Althans, iemand. Zelf kan je dat dan niet meer. Een kist is niet verplicht en je mag zelfs naakt aan je laatste reis beginnen. Nou wil ik dat niet want ik ben nogal kouwelijk van aard.

In de uitvaartbusiness valt er veel geld te verdienen. De meeste mensen wensen voor hun dierbaren en voor zichzelf een waardig einde, ruimte voor nabestaanden om op een mooie rustieke plek een kist te bezichtigen en onder samenzang afscheid te nemen. Er is blijkbaar ook veel behoefte om in een deprimerende zaal koffie en thee te drinken en zelfs cake of koekjes te eten, en met elkaar na te praten over …. Tja, geen idee waar je het over moet hebben na een crematieplechtigheid.

Van mij hoeft dat dus allemaal niet.
Ik neem aan dat de mensen die mij dierbaar zijn, of voor wie ik dierbaar was, weten waar ik van houd/hield.
Voor de duidelijkheid volgt hieronder een lijstje:

Bier;
Bruine kroegjes;
Boeken;
De zee;
Strand;
Vlotten bouwen;
Kampvuur;
Bos;
De geur van aarde en nat gras;
Shagjes roken;
Slapen onder twee dekbedden;
Het nummer van Wild Horses door Alicia Keys (mag ook gewoon vanaf een ipod).

Ik neem aan dat dit wel genoeg aanwijzingen zijn om een mooi einde aan mij te breien.

Geheime Schuldige Genoegens (nu niet meer geheim…)

Ik ben in de ban van hele foute Spaanse series en ik schaam me kapot.
Waarom schrijf ik daar dan over?
Schrijftip nummer 1 van schrijfcoaches: schrijf over zaken die lastig zijn, die je eigenlijk voor jezelf wilt houden, geheimen en gevoelige onderwerpen.
Dat dus.

Sinds ik Netflix heb, is er een wereld voor mij opengegaan. Nou las ik hier en daar al iets over ‘bingewatchen’ en observeerde ik vol argwaan het obsessieve gedrag van zoon nr.2 die via zijn vader een Netflix account op zijn laptop heeft.
Nou kijkt hij nog wel redelijk intelligente series en films, al zijn die niet altijd leeftijd adequaat, maar ik begreep toen nog niets van het urenlange kijkplezier dat gepaard gaat met het volgen van reclamevrije continuele verhaallijnen waardoor je in een soort trance komt.

Bingewatchen (Vreetkijken…) is het nieuwe roken! Het is superverslavend.
In veel gevallen is dat nog niet zo erg. Wat is er heerlijker dan even helemaal in een andere wereld te stappen, zonder dat het schadelijk is voor je gezondheid. Althans, als je tijdens het kijken tenminste niet gedachteloos zakken chips e.d. wegwerkt.
Zo kan ik dus uren doorbrengen met het kijken naar hele foute Spaanse series.
Ik begrijp er zelf ook niks van. Voor mij geen Breaking Bad, of Narcos etc…
Nee. Spaanse drama’s, liefst rond 1900 tot 1950, die zich afspelen in een hotel, telefooncentrale of een warenhuis.

De Spaanse taal klinkt mij als muziek in de oren, en mijn Spaanse vocabulaire leer ik zo ook nog eens correct uit te spreken. De personages zijn passioneel, temperamentvol en worden heerlijk theatraal neergezet, al zitten in elke serie dezelfde acteurs die opeens een blonde/zwarte pruik dragen, is bijna iedereen zwaar alcoholist en wordt er tegelijkertijd reclame gemaakt voor roken. Als iemand dwars ligt wordt diegene gewoon vermoord, of anderszins uit de weg geruimd, ontstaan er de meest onwaarschijnlijke liefdesrelaties en affaires, kortom, het is bijna het échte leven.
Elke aflevering eindigt met een gigantisch spannende cliffhanger waardoor ik me elke avond pas rond twee uur ’s nacht met moeite kan losmaken van het scherm en me met vierkante ogen naar bed sleep.

Natuurlijk is deze seriestijl gewoon ‘een soap’.

Soaps heb ik nooit gekeken omdat ik bij de opkomst van de soap in het buitenland woonde. De hele soaphype heb ik dus gemist.
Nu niet meer.
Ik ben verslaafd.

Damesperikelen – Het ondankbare snoeiwerk

Zo. Maar weer eens een ouderwetse, authentieke ‘Damesperikelen’.
Heren opgelet! Alleen geschikt voor incrowd…

Als ik ergens een hekel aan heb, is dat het regelmatig terugkerende onderhoudsprogramma dat je als vrouw blijkbaar hoort uit te voeren.

Eens in de maand – het strikte minimum – moet ik een dagdeel reserveren voor kap- pluk- en snoeiwerkzaamheden van verschillende lichaamsonderdelen.
Eigenlijk is het totaal bezopen dat – wij vrouwen – blijkbaar veroordeeld zijn tot allerlei kunstgrepen om de illusie die mannen van ons hebben te bewaren.
Nou is dat nog niet zo erg, althans, een beetje erg, maar het is ongelofelijk ondankbaar werk en je krijgt er nooit complimenten voor.

Als vanzelfsprekend gaat ‘de buitenwereld’ er van uit, dat ik géén snorharen heb, mijn woeste wenkbrauwen altijd vanzelf in toom worden gehouden, mijn teennagels van nature kort en fris zijn en als ik onverwachts in een zwembad verschijn, ik op cruciale plekken zo kaal als een pas geboren muis door het leven ga.

Op de één of andere manier is er tijdens de evolutie iets totaal misgegaan.

Ik durf te beweren dat menig vrouw qua lichaamsbeharing niet onderdoet voor een man, maar ergens is het ‘idee’ ontstaan dat vrouwen glad, zacht en – behalve zachte, glanzende volle lokken op de scalp – zich haarloos moeten presenteren aan de buitenwereld en dan met name aan de man.

In India schijnt dat anders te zijn. Een vrouw met flink behaarde benen – let wel, de beharing van een vrouw is meestal wél zachter dan die van de man en donzig van structuur – een licht donkere waas op de bovenlip, donzige donkere haartjes op de kaaklijn, is voor de Indiase man het toppunt van schoonheid.
Waarom in Europa niet?

Dat een man compleet behaard door het leven mag, is gewoonweg niet eerlijk en valt onder meten met twee maten.
Ik weet zeker – uit ervaring – dat een man lang zoveel tijd niet kwijt is aan het gedetailleerde snoei- kap- en controlebeleid als de vrouw.
Een man koopt gewoon een pak nieuwe sokken als de gaten erin vallen door te lange teennagels en een donsvacht die boven de neklijn van T-shirt of overhemd uitpuilt, doet hem niet ineenkrimpen van gene.
Op neus- en oorhaar… zijn ze zelfs trots!

Als een vrouw naar de kapper of de schoonheidsspecialiste is geweest (of iets van dien aard), wil men wel eens opmerken: ‘Wat zie je er goed uit!’ of, ‘Naar de kapper geweest?’
Als je als vrouw alle lopende zaken goed bijhoudt is er niemand die je daarvoor prijst.
Geen: ‘Goh, wat houd jij je gezichtsbeharing goed bij,’ of, ‘Wat fijn dat jij zoveel aandacht besteedt aan het in stand houden van de illusie van de zachte, perfecte vrouw waar alles wat enigszins naar ‘het mannelijke’ verwijst netjes geknipt, gesnoeid en verwijderd is…’

Niks van dat alles.
Ondankbaar snoeiwerk dus.

De Slons

Ik ben een slons. Oké, ik ben een slons van huis uit, met in het middenstuk van mijn leven een langdurige poging tot ‘het slons af zijn’, maar helaas was die strijd tevergeefs.

Nou werkt mijn sterrenbeeld ook niet mee. Voor degenen die er iets van afweten – ik niet, alleen maar over ‘de mijne’ – : Ik ben een waterman met ascendant leeuw! 
Het is de meest gruwelijke combinatie die je maar kunt bedenken. Waterman met ascendant leeuw staat gelijk aan: Jeckel & Hide, Laurel & Hardy, Sneeuwitje & de boze stiefmoeder, Adriaan van Dis & Gordon etc…

De waterman gedraagt zich over het algemeen als een oude hippie. Beetje tegendraads, excentriek, vrijheidslievend, en het zal de waterman jeuken hoe ie eruit ziet, laat staan wat anderen van hem/haar denken.
Een leeuw houdt van mooie dingen, is trots, houdt van decorum en wil over het algemeen overal de beste in zijn, en anders wel in het middelpunt van de belangstelling staan.

Over het algemeen loop ik sinds het einde van mijn carrière in het bedrijfsleven, liefst in gemakkelijke kleding; oftewel jogging- of spijkerbroek, niet prikkende en vooral wijde truien, en comfortabele schoenen.
Mijn kast is daarentegen gevuld met de meest exclusieve maatpakken, jurken en anderszins, inclusief bijpassende schoenen en handtassen.
Soms sta ik genietend voor mijn immense kast, strijk liefdevol over de glanzende stoffen, neem een Cinderella muiltje in mijn handen waar het prijskaartje nog blank en ongeschonden onder de gave zool plakt om deze vervolgens weer mooi naast haar familie van goede komaf te zetten.

Weggooien?
Kringloop?
Echt niet.
Dragen?
Aandoen?
Ook niet.

Zo ook met het huishouden. In mijn hoofd heb ik een plaatje van hoe mijn huis eruit zou kunnen zien. Met vlagen doe ik daar wel eens een poging toe, maar het wordt nooit zoals ik het voor me zag. Bovendien is er niet tegen op te boksen; stof, spinrag, zand en kruimels. Als ik alles wil hebben en houden, zoals de leeuw in mij wil, dan heb ik geen leven.

De slons in mij krijgt steeds meer de overhand, puur en simpel omdat het veel gemakkelijker, comfortabeler maar ook goedkoper is.

Ik kom soms om in het stof, slijt mijn dagen in een huispak, maar heb mooi wel een tweede boek geschreven.

Lang leve de verloedering!

Rare mensen

Mens zijn is soms raar. We zitten allemaal in ons eigen hoofd en lichaam opgesloten, en hebben geen flauw idee wat een ander mens denkt of drijft. De pogingen die we doen om door taal die gedachten en verlangens uit te spreken blijven maar een fractie van wat er werkelijk in ons omgaat.

Regelmatig wens ik een dier te zijn, al denk ik dat de mens het bewustzijn van een dier onderschat. Hoe kunnen wij mensen nou bepalen wat een dier voelt, denkt of zich bewust is van wat er om hem/haar heen gebeurt?
Het zou mij niks verbazen als dieren net zo machteloos en gefrustreerd raken door het niet begrijpen van hun mededier, als wij door onze medemens en dan heb ik het nog niet eens over de machteloosheid die dieren zouden kunnen ondervinden door het gedrag van mensen.

Er zijn maar weinig mensen die ik écht aardig vind, en ik ben mij bewust dat het andersom ook zo werkt.
De mensen die ik aardig vind, en waar ik graag mee omga, zijn mensen wiens taalgebruik, gedrag en lichaamstaal synchroon loopt en waar mijn ‘onderbuikgevoel’ zich koest houdt.
Naarmate mijn leeftijd en levenservaring vordert, krijg ik steeds meer een hekel aan ‘vreemde mensen’ die ik niet kan lezen.
Nou nou, Es, dat is me nogal een uitspraak.
Ja. Dat klopt. Het is vreselijk kort door de bocht.

Er zijn steeds vaker dagen dat ik mensen uit de weg ga, soms gebeurt het onbewust, soms bewust.
Meestal gaat daar een voorval aan vooraf, waar het gros van de mensen niet eens verantwoordelijk voor is.
Het is ook meer een emotionele reactie op het onvoorspelbare gedrag (en denkwijzen) van De Mens in het algemeen, die ik op die momenten allemaal over één kam scheer.
Dat is dus zeer kortzichtig.

Gelukkig heb ik een flexibele geest, kan ik uiteindelijk wel weer rationeel nadenken en ben ik net als velen evolutionair geconditioneerd om toch weer toenadering en contact te zoeken met mijn medemens.
Door deze medemensen heb ik natuurlijk ook handige, praktische en goede dingen geleerd, maar in mijn beleving heb ik toch méér naar, onvoorspelbaar en totaal onbegrijpelijk gedrag gezien dat mij vaak totaal in verwarring heeft achtergelaten.
Vanaf jongs af aan observeer ik mijn medemens en verbaas mij over de tegenstrijdigheid tussen verbale en non-verbale taal.
Die verwarring is nooit helemaal verdwenen. Mijn vroegste herinnering stamt uit mijn eerste jaar, kun je nagaan hoeveel verwarring er is opgestapeld.

Gelukkig komen er steeds meer mensen in mijn leven, bij wie lichaamstaal, gesproken taal, en gedrag synchroon loopt met wat mijn gevoel en intuïtie mij al heeft verteld.
Gelukkig heb ik als mens een lerend vermogen, dat mij rationeel vertelt elk ‘nieuw mens’ een kans te geven.
Gelukkig besef ik dat mijn denkwijze niet altijd ‘logisch’ is, en soms net zo eenzijdig als die van anderen.

Hoe simpel en prettig zou het zijn als we af en toe een kijkje kunnen nemen in iemands ‘interne systeem’ zodat er geen twijfels meer mogelijk zijn?
Natuurlijk wil ik dat alleen bij mensen die ik vreselijk leuk vindt.
De uitdrukking, ‘Ik zou wel in je willen kruipen,’ komt daar waarschijnlijk vandaan.
Het zeker willen weten of iemand écht zo is als dat wij denken en hopen is misschien wel een universele wens, en niet alleen de mijne.